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OFFICIAL

Rolled Shorts Permissible

3-3-5 and 3-4-5
Rule 3-4 ART. 5

Uniform pants/skirts shall have only one visible manufacturer’s logo/trademark/reference. See 3-6-
2 for size requirements. Showing multiple manufacturer's logos on the waist band of the pants/skirts
makes the item illegal.

The PIAA Interpretation on rolled shorts now clarifies that rolled shorts are permissible provided they
do not reveal excess logos or dangling strings. Rolled shorts that reveal multiple logos or a dangling
string should be treated in a similar fashion as an untucked shirt. A player wearing shorts with multi-
ple logos shall be directed to leave the game as in 3-3-4. There is no penalty for rolled shorts pro-
vided they have a total of one (1) manufacturers logo on the garment and are worn above the hips.

Legal Basketballs

In the spring you were notified of a NIKE ball, HyperElite, that had been produced but could not be
used by the NFHS high school community because it does not meet the description as outlined in
the Basketball Rules book. NIKE has an approved baII whose name is close to the one not allowed.
The NIKE Elite Championship ball g

is one that has been on the list of | =
approved balls since 2009 and
may be used by our high
schools. The NIKE HyperElite is
the ball that is not approved and
should not be used by the high
schools.

The Elite Championship, on the
left, is approved. The HyperElite,
on the right, is not approved.



http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=5f18dc36-7982-4d3b-bb21-c0bbfabe36bc&nodeid=04598fe5-5fc5-4f96-b5a6-a0b5f9e9c9c5
http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=5f18dc36-7982-4d3b-bb21-c0bbfabe36bc&nodeid=04598fe5-5fc5-4f96-b5a6-a0b5f9e9c9c5
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Reminder for required Coaches’ Box and Behavior

1-13-2, 10-5-1, 10-6-1

It is important to remember that the officials are in charge of the games and not the coaches. Officials may
now issue a warning to the coach or the team bench. These warnings can be for conduct that is described in
10-5 or 10-6. If the offense is deemed to be maijor, the official shall assess a technical foul in either situation.
A warning is not required prior to assessing a technical foul. These warnings will be recorded in the score-
book by the scorer and reported to the head coach.

The coaching box shall be outlined outside the side of the court on which the scorer's and timer's table and
team benches are located. The area shall be bounded by a line drawn 28 feet from the end line towards the
Division line. At this point a line drawn from the sideline toward the team bench becomes the end of the
coaching box going towards the end line. Two lines are required to mark the coaching box, at the 28’ mark
and at the end line. Tape may be used to mark the box. No marks, no box! Merely mention at the pre-game
meeting that there will be no coaching box tonight since none is marked.

Rationale: The restriction of the coaching box penalizes the level of communication between
coach and player. Allowing a coach freedom to move within the new box between the 28’ mark and
the end line provides a coach more access to coach his/her players.

The head coach shall remain seated on the team bench, except:

a. The head coach may stand within the designated coaching box described in 1-13-2. The first tech-
nical foul charged directly or indirectly to the head coach results in loss of coaching-box privileges
and the head coach must remain seated for the remainder of the game, except as stated below
in 10-6-1b, ¢, d and e.

b. The head coach may stand within the coaching box to request a time-out or signal his/her players
to request a time-out.

c. The head coach may stand and/or leave the coaching box to confer with personnel at the scorer's
table to request a time-out as in 5-8-4.

d. The head coach may stand within the coaching box to replace or remove a disqualified/injured
player or player directed to leave the game.

e. The head coach may stand as in 10-5-4c and 10-5-4d.

NOTE: The head coach may enter the court in the situation where a fight may break out - has broken
out - to prevent the situation from escalating.

PENALTY: (Art. 1) The official shall warn the head coach unless the offense is judged to be major, in
which case a technical foul shall be ruled.

4-19-8 The dreaded “Blarge”

It is vital to know your primary coverage area. When making a call out of your PCA, you should have a pa-
tient whistle, be certain the call is obvious and significant, and make eye contact with your partner to be cer-
tain they did not have a whistle.

Situation: A1 drives for atry and jumps and releases the ball. Contact occurs between A1 and
B1 after the release and before airborne shooter A1 returns one foot to the floor. One official rules a
blocking foul on B1 and the other official rules a charging foul on A1. The try is (a) successful, or (b)
not successful.

RULING: Even though airborne shooter A1 committed a charging foul, it is not a player-control foul
because the two fouls result in a double personal foul. The double foul does not cause the ball to be-
come dead on the try. In (a), the goal is scored; play is resumed at the point of interruption, which is a
throw-in for Team B from anywhere along the end line. In (b), the point of interruption is a try in flight;
therefore the alternating-possession procedure is used. (4-36)



http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=8cceff13-5a6a-49bd-b2cb-f8a6f77cafe1
http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=8cceff13-5a6a-49bd-b2cb-f8a6f77cafe1
http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=8cceff13-5a6a-49bd-b2cb-f8a6f77cafe1
http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=8cceff13-5a6a-49bd-b2cb-f8a6f77cafe1
http://nfhs.arbitersports.com/front/105401/Rules/Book?rulebookid=8cceff13-5a6a-49bd-b2cb-f8a6f77cafe1
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Head coach's seat
must be in the
coaching box.

Must Have

Team's seats may
be outside of the
coaching box.

DIVISION
LINE
3 [1f 3|
Lﬁh-_j-n-i - 6 JADIUS
! " _JTSIDE
ao ! ‘ .
Eg | & zwoe et
G2 & DEEP s
=5
oF
%’5 — 15—
m3 12" WIDE 2'LINE
5o 8' DEEP
m [=]
L L Ld
= 18'10° -

ft———19'TO CENTER —
OF CIRCLE

OPTIMUM LENGTH B4 FEET INSIDE
ALL LINES SHALL BE 2 INCHES WIDE (NEUTRAL Z0NES EXCLUDED)
END LINES AND SIDELINES SHALL BE A MINIMUM
OF 2 INCHES N WiDTH

Must Have

IF COURT IS LE ;S THAN 74-FEET LONG, IT SHOULD BE DIVID' D BY TWO LINES,
EACH P RALLEL TO AND 40 FEET FROM THE FARTHEF END LINE.

s

6 RADIUS
QUTSIDE
../"

THE THREE-POINT LINE SHALL BE THE
SAME COLOR AS THE FREE-THROW
LANE LINE AND SEMICIRCLE.

Diagram courtesy of

MANDATORY-
2 LINES - 28 ft and endline

Coach's seat MUST be in the
coaching box

TAPE is approved by the
NFHS and the PIAA

or
RESULT:

LOSS of Coaching Box

MINIMUM OF 3 FEET C_ralg. Bradley’
Left End Shows Preferably 10 feet of unobstructed space outside. If impossible Right End Shows District 3 Rules
Rectangular Backboard to provide 3 feel, a narrow broken 1-inch line should be marked an Backboard
T2-Inches Wide inside the court parallel with and 3 feel inside the boundary. S4-Inches Wide I nterpreter

RECOMMENDED-

Keep all seats BELOW the 28 ft. mark

Leave one space open at the 28 ft.
mark

RESULT:
Coach stays in the 28 ft. box
Less technical fouls are earned.




